Avagy a Galette, lánykori nevén.
Nem kizárt, hogy ez lesz az új kedvenc a pite szakaszban. A tészta levelesre társára hasonlít, de szerintem messze lekörözi azt leheletnyi cukor rétegével a peremén. Régebben olvastam/hallottam, hogy a sárgabarack és az áfonya páros egyszerűen pazar. Igazuk volt, ízre és látványban is tökéletesen passzolnak egymáshoz.
Rusztikus gyümölcsös pite Rustic fruit pie
A tésztához: For the pastry:
*300gr liszt *300gr flour
*200gr vaj, fagyasztva *200gr butter, frozen
*5ek. kristálycukor *5tbs. granulated sugar
*5 ek nagyon hideg víz *5 tbsp very cold water
*1 tojás sárgája *an egg white
*nagy csipet só *great pinch of salt
Töltelékhez: For the filling:
*200gr áfonya *200gr blueberries
*2-3db őszibarack (vagy konzerv) *2-3 pieces fresh peach (or tin)
*3ek. étkezési keményítő *3tbs. food starch
*2ek. kristálycukor *2tbs. granulated sugar
*1 narancs reszelt héja *zest of an orange
1, A lisztet keverd el a sóval és 3ek. cukorral. A fagyasztóból kivett vajat egy nagylyukú reszelőn reszeld bele a lisztbe, késsel keverd össze. Gyors kézmozdulatokkal adj hozzá kb. 150ml nagyon hideg vizet, gyúrd cipóvá. Csomagold be folpackkal és tedd a hűtőbe 30pre. // Whisk the flour with salt. Add the frozen butter and whisk it quickly with the cold water. Place your mixture in fridge for 30mins.
2, A töltelékhez mosd meg és csepegtesd le a gyümölcsöket, ügyelj arra, h ne legyenek vizesek. Szórd a gyümölcsökre a cukrot és a keményítőt és óvatosan forgasd össze őket. // For the filling wash the fruits and let them dry. Add the sugar, zest of an orenage and starch and mix them carefully.
3, A lehűlt tésztát lisztezetett felületen kör alakúra nyújtsd ki (vagy egy tányért rátéve vágd körbe). A gyümölcsöket a tészta közepére helyezd úgy, hogy kb. 7cm szabad perem legyen a szélénél. Reszelj a gyümölcsökre egy kis narancshéjat. A tészta széleit göngyöld a gyümölcsperemhez s ezt a részt felhabosított tojásfehérjével kend át végül szórd meg cukorral. // On a lightly floured surface roll out the pastry sheet, make a circle shaped pastry.
Spread the fruits over the pastry to within 7cm of the edge. Fold the pastry edge up and over the fruits to create a 4cm border. Then grease the edge with the foamy egg and sprinkle it with sugar.
4, 180°C süsd a pitét kb. 25p-ig, vagy amíg színt nem kap a széle. //Bake it in 180°C for 25mins or until light golden.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése