2015. december 24., csütörtök

Mézes tesója: Pucér mézeskalács torta


A pucér szócskát írtam oda, igen. Nemrégiben jött a cukrászat köztudatába, anno a répatortám is egy ilyen plasztikai kúrán ment keresztül megmutatva a maga tökéletlenségét. Akár nevezhető Ádám és Éva tortának, persze az almaharapás előtti időszak.

Azért néhány szó a tortáról is: a piskóta őrülten puha, hála a golden szirupnak és nem mellesleg egy tompa aranyszínt is kapott. A mézeskalács fűszerkeverék is házilag kevert, némi kardamom  a szívakkord, a gyömbér a fejakkord és fahéj és a szegfűszeg az alapakkord. A konyha egésze eme mixtúra légies illata csalta be a családtagokat kérdések kereszttüzében.
Egyébként kellemes ünnepeket mindenkinek!

Mézeskalács torta  (3db 18cm átmérőjű tortaformához)
szint: xmas hangulat=semmi sem lehetetlen
elkészítési idő: 45p plusz 30p sütés és hűtés

A piskótához
.270gr fehérliszt
.csipet só
.1,5tk szódabikarbóna
.a bekevert mézeskalács fűszerkeverék
.1 kezeletlen héjű narancs frissen reszelt héja
.2 nagy tojás
.100ml golden szirup (rendeltem itt)
.125gr vaj
.100ml habtejszín
.100gr világos barnacukor
.150ml tej (3.5% zsírtartalmú)

A mézeskalács fűszerkeverékhez
.1,5 tk őrölt fahéj
.1,5 tk őrölt szegfűszeg
.1 tk frissen őrölt kardamom
.1 tk őrölt gyömbér

A sajtkrémhez
.150gr puha vaj
.180gr porcukor (ízlés szerint)
.200gr hideg natúr sajtkrém
1 tk vanília aroma

1, Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra majd tégy sütőpapírt 3 db 18cm átmérőjű tortaforma aljára és az oldalát vajjal kend ki.
2, Egy nagyobb tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: fehérliszt, só, szódabikarbóna, narancshéj és a fűszerkeverék.
3, A tojást és a cukrot egy robotgéppel keverd ki világosra (kb 3-5p) majd csurgasd hozzá a golden szirupot
4, Egy lábasba olvaszd fel a vajat majd öntsd hozzá a tejet és tejszínt.
5, Ha mindennel készen keverd össze a három tál tartalmát majd arányosan elosztva kanalazd a tortaformákba. Süsd kb 26-30 percig vagy amíg egy hústű a közepébe szúrva tésztamentesen jön ki. A sütőből kivéve hagyd hűlni a formában kb 15percig.
6, Amíg hűlnek a lapok, jöhet a krém: a vajat egy robotgéppel keverd habosra (4p) majd szitáld hozzá a porcukrot. Ha eggyé vált a két hozzávaló add hozzá a vanília aromát és sajtkrémet és alaposan dolgozd össze.

A töltés
Az első piskóta lapot helyezd egy tányérra majd habkártyával kanalazz rá egy vékony adag vajkrémet (az 1cm vastagság az ideális). A második piskóta lapot fejjel lefelé rakd rá( a púprésze alul legyen) és még egy kis krém. Ugyanígy járj el a harmadik lapnál is. Ha már itt tartasz, a torta oldala kissé hézagos, most jön a trükk: öntsd egy habzsákba a megmaradt krémet, a csücskét nyisszansd le majd a torta oldalát töltsd fel. Ennél a szakasznál apró dombocskák vannak az oldalán: egy habkártyával vagy a mutatóujjaddal a tányért folyamatosan mozgatva körkörösen húzd le a felesleget, ahogy képen látható. Egy éjszakára dobd be a hűtőbe, hogy kellőképp szilárd és kellemesen édes legyen.

Díszítésképp pedig pakolhatsz rá rozmaring ágakat és gránátalma magokat, ahogy most én tettem az ünnep kedvéért, de kerülhet rá toboz(tojásfehérjébe majd kristálycukorba hempergetve), virágok és bimbóik, miniatűr állatok...egy szóval: bármi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése