2016. május 1., vasárnap

20 pislákoló gyertya: Körte torta kardamom pöttyökkel, pirított vajkrémmel és fahéjas körte jam-mel, keserű csokoládé glazúrral

Egy újabb X-et firkanthatok a CV-be, örömömre. Talán ragadt rám némi tapasztalat az elmúlt 19 év alatt, illetve kellene. Habár a vizsgaidőszak gondolata már egy ideje itt dörömböl megriadt lelkemben, mindez arra késztet, hogy ezt máskor taglaljam.
Apropó, szülinapomra megleptem magamat egy lassan, de tudatosan készülő weboldallal, ahol a receptek egy átláthatóbb formában lesznek összegyűjtve. Plusz a jelenlegi őrült hajsza a beadandókkal és a vizsgákkal hamarosan véget ér, ámbár a süti fronton épp az ellenkező lesz. És a másik szerelmem, az ékszerek is. #majdmindenrőlmesélek
A torta pedig a kedvenc alapanyagaimból készült (na jó, ezt még hosszan ecsetelhetném), elvégre csak egy napig tart a varázs.


 Körte torta kardamom pöttyökkel, pirított vajkrémmel és fahéjas körte jam-mel, keserű csokoládé glazúrral
*8-10 szelet
Call me cupcake blogtól inspirálva

Piskóta
-225gr liszt
-190gr kristálycukor
-1 tk. porrá zúzott zöld kardamom (a friss a legjobb)
-1 tk. őrölt fahéj
-1 tk. szódabikarbóna
-1/2 tk. sütőpor
-1/2 tk. só
-125ml repce olaj
-2 kicsi tojás (kb 75gr)
-1 tojás sárgája
-75ml tejföl
-2 puha körte, apróra vágva, meghámozva

1, A sütőt melegítsd fel 180°C-ra, majd sütőpapírral bélelj és vajazz ki két darab 18cm átmérőjű tortaformát.
2, A lisztet, cukrot, sót, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, kardamomot egy tálban keverd össze.
3, Egy másik edényben habverővel alaposan vegyítsd el a tojásokat, tejfölt és az olajat.
4, Öntsd egymásba a két tál tartalmát, lazán keverj bele, majd szórd hozzá a körtét, ekkor már egyneművé keverd.
5, A masszát végül egyenlő arányban öntsd a formákba és 35-40 percig süsd, majd hagyd teljesen kihűlni a két lapot.
6, A lapokat vízszintesen szeld ketté, majd az első lapot helyezd egy tortalapra. Kend  meg egy adag krémmel majd jöhet rá egy nagyobb adag körte jam (ezt nem kell sajnálni), majd ekképp járj el a többi lapnál. Befejezésképp öntsd nyakon a keserű csokoládé glazúrral és a közepére pedig helyezz egy apróra vágott fél körtét.

Pirított vajkrém
-300gr puha, sótlan vaj
-130gr porcukor (átszitálva)
-1 tk. porrá zúzott zöld kardamom
-csipet só
-7 ek. habtejszín

1, A lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd vedd lejjebb a hőt és sűrűn kavargatva 8-10 percig főzd. Akkor jó, ha mogyoró illatú lesz. Öntsd egy  nagyobb tálba, fedd le fóliával majd tedd a hűtőbe, felhasználásig. Ügyelj rá, hogy használat előtt még kissé puha legyen.
2, A hűtőből kivett vajat kézi habverővel keverd krémesre, kb 3 perc (fehéres szín elérése a cél), majd add hozzá a többi hozzávalót és keverd egyneművé.

Fahéjas körte jam
-2 puha körte, apróra vágva, meghámozva
-fél citrom leve
-1 ek. víz
-1 tk. őrölt fahéj
-csipet őrölt szerecsendió
-10gr barnacukor (ízlés szerint)
Ha esetleg még maradna 
a reggeli pirítós tejeskávé kombóval remek!

1, A hozzávalókat egy lábasban keverd össze, majd közepes lángon, időnként kavargatva főzd puhára a körtét. Ha elég puha, krumplinyomóval pépesítsd a körtét, majd további 15 percig alacsony lángon hagyd bugyogni, időnként keverd. Ha kész, ízlés szerint még fűszerezd vagy édesítsd és hagyd teljesen kihűlni.

Keserű csokoládé glazúr
-3 ek. habtejszín
-1 ek. kakaópor (20-22%)
-1 ek. puha vaj
-1 ek. méz
-35gr étcsokoládé, apróra vágva
+ egy fél körte, díszítésképp

1, Az étcsokoládé kivételével az összes hozzávalót olvassz egyneművé egy kisebb lábasban, közepes lángon, majd add hozzá az étcsokoládét és keverd simára. Hagyd kihűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése