2015. június 13., szombat

Gyömbéres keksz kókuszkrémmel

Kicsit megkésve, de ezeket a ropogós, gyömbéres kekszeket sütöttem karácsonyra. A torcetti, a trüffel golyók, a pavlova torta és a christmas rocky road (ez afféle mindent bele finomság) és még lehetne sorolni mi mellett. Önmagában is kellemesen csípős a gyömbéres keksz, de mikor beleharaptam, hiányzott valami. Valami lágyabb ízű töltelék, ami kiegyenlíti a keksz fűszerességét. A tésztafoltokkal tarkított receptfüzetemet lapozgatva találtam meg a répa torta krémjét. Sajtkrém, porcukor, kevés fűszer és kókusz. Éppen akadt néhány rúd sajtkrém egy előző sütiből, a többi hozzávaló is a polcokon sorakozott. Mértne lehetne összevetni a két ízt?
És az eredmény másnap: puha kekszek közt selymes krém. Yumm!
Egyébként egy adagból rengeteg keksz kisüthető, több hétig eláll, légmentes dobozban tárolva.



Gyömbéres keksz kókuszos töltelékkel

A kekszekhez

*200gr folyós méz,
*200gr barna cukor
*200gr kristálycukor
*2 ek. őrölt gyömbér
*1 ek. őrölt fahéj
*1 ek. őrölt szegfűszeg
*1kg liszt
*1ek. szódabikarbóna

1, A mézet és cukrokat egy világos aljú lábosban melegítsd fel (közepes fokozaton), önts hozzá 120ml vizet is. Időnként megkavarva olvaszd fel a cukrot, ha kész húzd le a tűzről.
2, A lisztet keverd össze a fűszerekkel és a szódabikarbónával, öntsd hozzá a mézes-cukros keveréket és addig gyúrd, míg formázható tésztát nem kapsz.
3, A cipó alakúra gyúrt tésztát csomagold folpackba és helyezd a hűtőbe néhány órára.
4, Enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtsd ki, tetszőleges kiszúróformákkal szaggass belőle mintákat. 200°Con kb. 10p elég nekik.



                                                                                                                                                                A töltelék

*200gr natúr sajtkrém
*250gr porcukor(ízlés szerint)
*100gr kókuszreszelék(ízlés szerint)
*fahéj(ízlés szerint)

1, A krémhez a porcukrot szitáld bele a sajtkrémbe, egy egy adag porcukrozás után érdemes megkóstolni a krémet. Szórd bele a kókuszreszeléket és a fahéjat. Ha szükséges adj hozzá egy kevés porcukrot vagy fahéjat, bár ez ízléstől függ.
2, A kihűlt kekszeket ezzel töltheted meg, valószínűleg a krém fog hamarabb elfogyni, de kit izgat, hisz a keksz is remek önmagában!

Enjoy!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése