2015. június 13., szombat

Karamellás csokitorta

Karamellöntet, karamellhab, mogyorós grillázs, karamell mindenütt! Kivéve a csokis alaptorta, mely remekül kiegészíti a folyékony szirup füstös ízét.
Ezt a desszertet anno még cupcake formában készítettem el először, az apró csokis muffin közepén karamellöntet s tetején a karamellás mascarpone.(Idővel ez is megsütve és posztolva lesz, picit mesterkéltebb kivitelezésben, mint amilyen az első volt!)


Karamellás csokitorta grillázzsal
Csokis tortához (18cm tortaforma)           
*175gr liszt                                              
*150gr barna cukor                                   
*1 tk. sütőpor                                           
*csipet só                                                  
*2,5 ek. kakaópor(min. 20%)                    
*1/2. tk. szódabikarbóna                           
*2 tojás                                                     
*75ml repce vagy ételolaj                        
*75ml tej
1, A lisztet szitáld át egy közepes tálba. Szórd hozzá a kakaóport, a szódabikarbónát, sütőport, sót és a cukrot, alaposan keverd össze.
2, A tojást verd fel enyhén a tejjel és az étolajjal, végül apránként öntsd a lisztes keverékhez.
3, Süsd 180°C-on kb. 30p-ig vagy tűpróbáig egy 18cm átmérőjű kivajazott tortaformában.
4, Miután megsült, hagyd a formában néhány percbe és azután hagyd kihűlni a formából kivett tortát.

A krémhez                                                
*500gr mascarpone                                  
*50gr porcukor(ízlés szerint)                   
*1 adag karamell öntet(ízlés szerint)       
*45gr. durvára aprított mogyoró 
1, Egy közepes tálba öntsd bele a mascarponét és ízlés szerint szitálj hozzá porcukrot, ezután keverd bele a durvára aprított mogyorót.
2, A karamellöntet: mérj ki kb 150gr cukrot. Egy világos, vékony aljú fazékban majdnem a legmagasabb hőfokon, időnként megkeverve karamellizáld. Ha elérte a folyós állapotot, vedd le a tűzről és apránként adj hozzá 50ml habtejszínt, folyamatosan keverd. Akkor készült el, ha a karamellizált cukor enyhébb árnyalatú, könnyen mozgatható a lábasban. A kész karamellöntetet öntsd a mascarponés krémhez és alaposan dolgozd össze.
3, Vágd félbe a tortát. Kend mindkettőt tetejét a krémmel és helyezd őket egymásra.
Grillázshoz                                                
*75gr kristály cukor                                  
*50gr. durvára aprított mogyoró 
1, Karamellizáld a cukrot az előbb leírtak szerint, de most nem kell hozzá a habtejszín. Ha a cukor elérte a kellő színt, szórd bele a mogyorót és keverd össze. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tálcára öntsd vékony rétegben. Hagyd kihűlni, majd törd apróra és díszítsd fel vele a tortát. 

A tortát hűtőben tárolhatod néhány napig, az összeillesztés után azonnal fogyasztható, nem kell várni az egyéjszakás ízházasodásra!:)


Enjoy!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése